معرفی گروه علوم تربیتی

ساختار تشکیلاتی گروه

ساختار تشکيلاتي گروه علوم تربيتي موسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني ره،  متشکل از مدير گروه، قائم مقام گروه، کارشناس آموزشي و پژوهشي گروه و  شوراي علمي است. اعضاي شورا 6 نفر از هيئت علمي گروه و یک نفر عضو مدعو خارج از مؤسسه است که در يکي از گرايشهاي علوم تربيتي تخصص دارد.

در راستاي اهداف موسسة آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره)، گروه علوم تربيتي بر آن است تا با تربيت دانش‌پژوهان در زمينه‌هاي مختلف اين رشته، بستر مناسبي را براي پژوهش‌هاي لازم فراهم آورد، چنانچه گروه مزبور تاکنون موفق به تربيت بيش از 200 دانش‌آموخته و محقق در مقاطع کارشناسي، کارشناسي ارشد و دکتري در رشته‌‌ی علوم تربیتی شده است.

اين رشته در ميان رشته‌هاي علوم انساني، مجموعه‌اي از دانش‌هاي به هم پيوسته است که به بررسي مباني، اصول، اهداف، روش‌ها، مراحل، زمينه‌ها و عوامل تعليم و تربيت مي‌پردازد و از روش‌هاي عقلي و بحث‌هاي فلسفي درباره تعليم و تربيت و نيز روش علمي و يافته‌هاي روان‌شناسي، جامعه‌شناسي، اقتصاد و مديريت در مباحث نظري و کاربردي سود مي‌برد.

گروه علوم تربيتي به منظور تکميل نيروهاي علمي و پوشش دادن زمينه‌هاي مختلف مباحث تعليم و تربيت، با طراحی و راه‌اندازي دوره‌های آموزشی با گرایش‌های جدیدی همچون، «فلسفه‌تعلیم و تربیت اسلامی»، «تربیت دینی» ،«تعلیم و تربیت ارزش‌ها»، «تعلیم و تربیت اسلامی»، «تربیت اخلاقی» و «تربیت دینی کودک و نوجوان»، توانسته است زمينه‌هاي تعميق انديشه تربيتي اسلامي را فراهم آورد. از این رو، مؤسسه از ميان تمامي مراکز دانشگاهي و حوزوي در اين مورد پيشگام بوده و اين ابتکار و افتخار را نصيب خود کرده است.

1.    پیشینة گروه

در مؤسسه، اولين گروه آموزشي در رشته علوم تربيتي در سال 1372 از بين فارغ التحصيلان دوره عمومي پنج ساله معارف اسلامي مؤسسه در راه حق، تشکيل گرديد و پس از رسميت يافتن مؤسسه امام خميني (ره) فعاليت خود را دراين مؤسسه ادامه داد وتا کنون از طريق پذيرش وتشکيل گروه‌هاي جديد سعی در توسعة کمی و کیفی خود داشته است.

مدیران سابق

قم

تهران

2. نوآوری های آموزشی

برگزاری دوره‌های آموزشی در گرایش‌های تربیت دینی و تعلیم و تربیت ارزش‌ها در مقطع کارشناسی و فلسفه تعلیم و تربیت اسلامی در مقطع دکتری برای اولین بار در کشور.

3.    آثار علمی و پژوهشی گروه

3-1. کتاب

الف. آثار منتشره در زمینه رشته علوم تربیتی

*1. آيين عقل ورزي، حسين مهدي زاده، . قم: انتشارات مؤسسه آموزشى وپژوهشى امام خمينى

*2. تربيت جنسي در اسلام، حافظ ثابت  . قم: انتشارات مؤسسه آموزشى وپژوهشى امام خمينى (ره)،

*3. تربيت ديني در جامعه اسلامي معاصر ( مجموعه مقالات برگزيده)  . قم: انتشارات مؤسسه آموزشى وپژوهشى امام خمينى (ره)،

*4. تربيت ديني در جامعه اسلامي معاصر ( مجموعه گفتگوها) . قم: انتشارات مؤسسه آموزشى وپژوهشى امام خمينى (ره)،

*5. درآمدي بر فلسفه تعليم و تربيت، سيد احمد رهنمايي، . قم: انتشارات مؤسسه آموزشى وپژوهشى امام خمينى (ره)،

*6. درآمدي بر نظام اخلاق جنسي در اسلام، غلامرضا متقي فر. قم: انتشارات مؤسسه آموزشى وپژوهشى امام خمينى (ره)،

*7. مهارتهاي سازگاري  ، علي حسين زاده،. قم: انتشارات مؤسسه آموزشى وپژوهشى امام خمينى (ره)،

*8. هفت روش پيشگيري از انحرافات جنسي، هادي حسين خاني  قم: انتشارات مؤسسه آموزشى وپژوهشى امام خمينى (ره)،

*9. همسران سازگار، راه هاي سازگاري، علي حسين زاده،. قم: انتشارات مؤسسه آموزشى وپژوهشى امام خمينى (ره)،

*10. مبانى فلسفى تعليم و تربيت، هوارد اوزمن و ساموئل ام كراور، ترجمه: حسين‌خاني، ضرابي، متقى‌فر، موسوى و رزاقي. قم: انتشارات مؤسسه آموزشى وپرورشى امام خميني(ره)، 1379.

*11 . گامى به سوى نظريه پردازى در تعليم و تربيت اسلامى (مجموعه مقالاتى از كنفرانس جهانى تعليم و تربيت‌اسلامى در اردن)، ترجمه: متقى‌فر و طوسي. قم: انتشارات مؤسسه آموزشى وپژوهشى امام خمينى (ره)، 1380.

*12 بررسى تطبيقى تربيت ديني، ابراهيم دستور، ترجمه: على حسين‌زاده، قم:انتشارات مؤسسه آموزشى و پژوهشى امام خميني(ره)، 1380.

*13  فلسفه تعليم و تربيت (قديم و معاصر)، جان الياس، ترجمه: عبدالرضا ضرابي، قم: انتشارات مؤسسه آموزشى و پژوهشى امام خميني(ره)، 1382.

*14 مجموعه مقالات تربيتي: تربيت ديني ، اخلاقي ، عاطفي، عبدالرضا ضرابي،  قم: انتشارات مؤسسه آموزشى و پژوهشى امام خميني(ره)،1388

*15. نگرش و ايمان در تربيت ديني، هادي رزاقي، قم: انتشارات مؤسسه آموزشى و پژوهشى امام خميني(ره)،1387

*16. نگرشى بر تعامل فقه و تربيت با تأكيد بر نقش فقه بر تربيت، على همت بناري، قم: انتشارات مؤسسه آموزشى و پژوهشى امام خميني(ره).1384.

*17. سيره تربيتي و اخلاقي پيامبر و اهل‌بيت(عليهم‌السلام) در خانه و خانواده/ اسدالله طوسي.- قم: موسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره)، ‎۱۳۸۹.

* 18. آشنايي با  اصول و فنون مشاوره، سيد احمد رهنمايي

*19 . درسنامه نظريه هاي يادگيري، صادق کريم زاده ، دانشگاه معارف اسلامي

* 20 . درسنامه روش تحقيق ، صادق کريم زاده ، دانشگاه معارف اسلامي

21. روش تدریس، هادی رزاقی، قم: موسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره)، 1393،‌

22. مکتب تربیتی علامه، حجت الاسلام‌والمسلمين دكتررهنمايي، قم: انتشارات مؤسسه‌ آموزشى وپژوهشى امام خميني(ره)، 1391.

ب. آثار منتشره در ساير زمينه‌ها

*1. غرب‌شناسي، حجت الاسلام‌والمسلمين دكتررهنمايي، قم: انتشارات مؤسسه‌ آموزشى وپژوهشى امام خميني(ره)، 1379.

*2. چكيده پايان‌نامه‌ها، عبدالرضا ضرابي، قم: انتشارات مؤسسه آموزشى وپژوهشى امام خميني(ره)، 1382.

*3. درآمدى برمبانى ارزش‌ها، حجت‌الاسلام‌والمسلمين دكتررهنمايي،(طرح آموزش ائمه جماعات) قم: انتشارات مؤسسه آموزشى و پژوهشى امام خميني(ره).

*4. كارنامه پژوهشى مؤسسة امام خميني، عبدالرضا ضرابي، قم: انتشارات مؤسسه آموزشى و پژوهشى امام خميني(ره).

*.5 آشنايي با کتاب و کتابداري، عبدالرضا ضرابي، قم: انتشارات مؤسسه آموزشى و پژوهشى امام خميني(ره)، 1388.

*.6 مجموعه چکيده هاي پايان نامه هاي کارشناسي ارشد،  ( 6 جلد) عبدالرضا ضرابي، قم: انتشارات مؤسسه آموزشى و پژوهشى امام خميني(ره)،1390

*7. مأخذ شناسي تربيت اخلاقي، علي همت بناري،

8. مجموعه مقالات تربيت اخلاقي( پيش فرض ها و چالش ها) ، عباسعلي شاملي

*9. پيش نيازهاي مديريت اسلامي ، نگارش غلامرضا متقي فر، انتشارات مؤسسه