بیانیه انجمن تعلیم و تربیت اسلامی حوزه‌های علمیه

بسم الله الرحمن الرحیم

دوازدهم دی ماه همزمان با ارتحال ملکوتی عالم مجاهد و استاد فکر، حضرت علامه مصباح یزدی قدس الله نفسه «روز علوم انسانی اسلامی» نامیده شده است.

انجمن تعلیم و تربیت اسلامی حوزه‌های علمیه ضمن بزرگداشت یاد آن استاد اندیشمند و فرزانه‌ي آینده اندیش و با تقدیر از ابتکار نامگذاری این  روز به چنین مناسبت، نکاتی را به مثابه سیاست کلی انجمن و چشم انداز برنامه‌های خود یادآور می‌شود.

۱. علوم انسانی بن مایه فرهنگ هر جامعه و بنیان ارزش‌های جامعه و افراد آن است. جهت‌گیری مبتنی بر مبانی ديني و فرهنگي در علوم‌ انسانی همواره راهنمای روشنگر ارزش‌های جامعه و زمینه ساز رشد و تعالي آن است. علوم انسانی ترجمان موضوع محور و مسأله مدار مبانی فکری و ارزشي است. بر همین اساس، غفلت از جایگاه علوم انسانی چیزی جز بی‌توجهی به فرهنگ و ارزش‌های جامعه حاضر و نسل‌های آینده آن به همراه نخواهد داشت.

۲. توجه به مبانی و باورهای دینی از یکسو و ملاحظات بومی و فرهنگی از سوی دیگر لازمه حرکت صحیح علوم انسانی در ایران اسلامی است. بر راهبران علوم انسانی است که با حفظ مبانی دینی و ارزش‌های بومی و معاضدت در جریان اسلامی سازی علوم انسانی، جامعه را از منافع علوم راستین بهره‌مند ساخته و در برابر خطرات ناشی از اطلاعات غير علمي آسيب‌زا مصون دارند.

۳. به لطف الهی و به برکت انقلاب اسلامی، هدایت عالمانه معمار بزرگ انقلاب حضرت امام خمینی فدس سره و راهبری اندیشمندانه رهبری معظم انقلاب و جان نثاری شهیدان بزرگوار در دهه‌های اخیر، حرکتی قابل توجه در علوم انسانی اسلامی آغاز گشته و در این میان حوزه‌های علمیه و شخصیتی چون علامه مصباح یزدی ره به مثابه پیشگام و مبتکر این نهضت بزرگ نقشی تاثیرگذار ایفا کرده‌اند.

۴. در منظومه پر رمز و راز علوم انسانی اسلامی، دانش تعلیم و تربیت اسلامي، مسائل و فروعات عملیاتی آن، بر اساس اهمیت بنیادین، تاثیر نافذ و ماندگار، گستره مخاطبان و پیچیدگی مباحث و مسائل از اهمیتی ویژه برخوردار است. توجه به علوم تربیتی از نگاه اسلامی و ترسیم نظام تربیتی اسلامی امروزه از ضروری ترین اموری است که باید در توجه علمی و عملی  نسبت به آن بیش از پیش اقدام کرد.

۵. انجمن تعلیم و تربیت اسلامی حوزه علمیه بر اساس مأموریتی که در همین مسیر بر خود فرض کرده، بر آن است تا با بهره‌گیری از توان نهادهای علمی حوزوی و دانشگاهی و همیاری متخصصان متعهد و باورمند و با تکیه بر دانش گسترده‌ای که در دهه های اخیر در دو مرکز علمی کشور؛ حوزه های علمیه و دانشگاه های متعهد، به دست آمده است، مرزهای دانش را با چشم انداز دینی و بومی به پیش برده و زمینه‌های نظری و تحقق عملی علوم تربیتی اسلامی را فراهم آورد.

۶. در پایان با بزرگداشت یاد استاد فرزانه علامه مصباح یزدی (ره) و پاسداشت مجاهدت های عالمانه آن استاد فکر و دیگر رهروان این راه، برای همه تلاش‌گران عرصه علوم انسانی اسلامی به ویژه اندیشمندان قلمرو دانش تعليم وتربيت اسلامي از خدای متعال توفیق روز افزون مسألت داریم.

12/دی/1401

انجمن تعلیم و تربیت حوزه علمیه